Op deze pagina worden televisietips met relevantie vanuit ons werkveld geplaatst. Na de uitzending van de programma's wordt er een link naar 'Uitzending Gemist' bijgevoegd, zodat u de uitzending op deze manier terug kunt kijken.
12-11-2017, NPO 2, 22.40: De Monitor; Passend Onderwijs (ug)

 

Wat te doen als je kind vastloopt op school? Of wanneer geen school je kind toe kan laten omdat ze de ondersteuning niet kunnen bieden die je kind nodig heeft? Sommige ouders kiezen dan voor particulier onderwijs. Het schoolgeld van vaak tienduizenden euro’s per jaar moeten zij zelf betalen. Is dat terecht?

Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs in 2014 moeten leerlingen met een gedrags- of leerprobleem zoveel mogelijk naar een reguliere school. Maar volgens 86 procent van de leerkrachten in het basisonderwijs gaat de aandacht voor deze groep leerlingen ten koste van de ‘gewone’ leerlingen in de klas. Dat blijkt uit onderzoek van De Monitor in samenwerking met DUO Onderwijsonderzoek & Advies. Sommige scholen zijn deze leerlingen dan ook liever kwijt dan rijk. Want welk belang heeft een school eigenlijk om zorgleerlingen toe te laten?

Link naar Uitzending Gemist

 

21-10-2017, SBS6, 20.30: Onvergetelijke herinneringen

In het eenmalige SBS6-programma Onvergetelijke herinneringen staan bijzondere momenten centraal. In samenwerking met Alzheimer Nederland ontvangen Irene Moors, Kees Tol en Jeroen van der Boom in een intieme studio mensen met dementie en hun familie. Samen blikken zij terug op herinneringen die nu nog gedeeld kunnen worden. De herinneringen gaan hand-in-hand met verrassingen die de memoires opnieuw tot leven brengen. Van een bijzondere uitvoering van een memorabel liedje tot het samenbrengen van mensen die een belangrijke rol speelden bij de herinnering.

Link naar Uitzending Gemist

08-09-2017, NPO 2, 18.15: De Monitor; verwarde mensen (ug)

Ook het afgelopen jaar waren er weer meer incidenten met verwarde mensen: ruim 75.000. Onder hen een groep van enkele duizenden die gevaarlijk gedrag vertonen. Hoe moeten deze mensen waren geholpen?

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 75.000 meldingen kwamen er in 2016 bij de politie binnen, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. Alleen al dit jaar hebben zeker honderd incidenten met agressieve verwarde mensen de kranten gehaald. Het gaat daarbij om personen die hun huis opblazen of daarmee dreigen, op straat mensen verwonden of zelfs doden. Uit navraag bij 45 Veiligheidshuizen in Nederland denkt men dat het gaat om 3.000 tot 5.000 personen in Nederland die als gevolg van een psychische aandoening gevaarlijk gedrag vertonen. Wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt voldoende?

Link naar Uitzending Gemist

03-09-2017, NPO 2, 18.15: 2Doc Paradijs Glaswater (ug)

 Marianne Schipaanboord is doof, stom en spastisch. Ondanks haar handicaps maakt ze furore in de internationale kunstwereld.

Marianne Schipaanboord leeft door haar handicaps geïsoleerd van de buitenwereld. Haar wonderschone tekeningen getuigen echter van een rijke binnenwereld. In KRO-NCRV 2Doc: Paradijs Glaswater schetst regisseuse Fifi Visser het beeld van een meervoudig gehandicapte vrouw die communiceert via haar tekeningen. Door in de huid van de hoofdpersoon te kruipen ervaart de kijker hoe zij haar ogenschijnlijk lege en volkomen stille bestaan invult en beleeft. Een kleine, maar overrompelende geschiedenis van het Zeeuwse platteland, waar lichamelijke beperkingen nog niet zo heel lang geleden gewoon een straf van God waren. In Marianne bestaan geloof en de relativering ervan, naast elkaar.

Link naar Uitzending Gemist

02-08-2017, NPO 2, 22.45: 2DOC The Grown Ups (ug)

Al veertig jaar gaan Anita, Rita, Ricardo en Andrés naar een school voor kinderen met het syndroom van Down. Na al die jaren begint het veilige en vertrouwde te vervelen. Ze zijn de 45 gepasseerd, en het werk in de bakkerij van de school is voor sommigen van hen geen uitdaging meer.

Link naar Uitzending Gemist

23-07-2017, SBS6, 23.30: Reportage (ug)

De achtjarige Emma, Sophie en Zoë vormen de enige doofblinde drieling ter wereld. Hun moeder en stiefvader doen er alles aan om hen een zo waardevol mogelijk leven te geven.
Een drieling werd, met 24 weken, te vroeg geboren en wordt doof en blind. Inmiddels zijn ze 8 jaar oud. Maar hoe kunnen ze, gevangen in hun eigen lichaam, gelukkig zijn?
Sophie, Emma en Zoë zijn als gevolg van vroeggeboorte doof en blind. Hun moeder zet zich volledig in om het beste voor haar dochters te krijgen.

Link naar Uitzending Gemist

09-05-2017, RTL4, 21.30: Voor ik het vergeet (ug)

Marco is pas 55 jaar als hij de diagnose Alzheimer krijgt. De impact van zijn ziekte op zijn gezin is groot. Hij zit dan al een paar jaar thuis, omdat werken hem niet meer lukt. Ondanks de opluchting dat er een verklaring is voor zijn veranderde gedrag, heeft Marco er moeite mee dat hij niet meer de kostwinnaar is voor het gezin.

Link naar Uitzending Gemist

04-04-2017, NPO3, 21.20: Je zal het maar hebben (ug)

Leven zonder benen of overal zomaar in slaap vallen. Tim Hofman ontmoet in Je Zal Het Maar Hebben doodnormale jongeren die iets bijzonders hebben. Hoe is het om te leven als je bijna niets meer kan zien? En wat heb je precies als bent geboren met het TAR-syndroom? Tim gaat op bezoek bij jonge mensen die nét even anders hun dag beginnen dan jij. En voor wie een avondje stappen niet zo vanzelfsprekend is. Tim duikt in het leven van deze mensen die vertellen hoe het is om te leven met een ziekte, beperking of aandoening.

Link naar Uitzending Gemist

20-03-2017, 2DOC, 21.00: Moederliefde (ug)

Twintig jaar geleden was Cynthia de hoofdpersoon in een aflevering van Zembla. Toen werd ze uit huis gehaald op last van de Rotterdamse kinderrechter, die haar verstandelijk beperkte ouders ongeschikt vond om kinderen op te voeden.

Ze was het vijfde kind uit deze familie dat uit huis werd geplaatst. Haar vader zei destijds: 'We gaan net zo lang door totdat we er een mogen houden.' Hoe kijken Cynthia en haar drie zussen terug op hun jeugd, de kinderwens van hun ouders en de beslissingen van de rechter?

Cynthia Stomphorst wordt 21. Na de definitieve uithuisplaatsing toen ze vier was, is haar jeugd getekend door opvang in een kinderhuis en bij verschillende pleeg-, crisis- en weekendmoeders. Nu, op de rand van volwassenheid, woont ze noodgedwongen een tijdje bij haar biologische moeder. Cynthia moet haar weg vinden in de wereld en zoekt een eigen plek.

Cynthia is de jongste dochter en als enige niet zwakbegaafd. Samen met haar moeder en haar zussen toont ze ons een verhaal over moederliefde en de betekenis van moederschap.

Link naar Uitzending Gemist

12-02-2017, NPO3, 19.25: Mensjesrechten. Dromen over mijn vader (ug)

Damian woont al bijna zijn hele leven bij zijn opa en oma. Zijn vader overleed tijdens een vakantie in Cuba toen hij vier jaar oud was en met zijn moeder heeft hij niet veel contact. Voor Damian zijn opa en oma zijn echte ouders. Toch mist hij soms zijn vader die hij graag beter had willen leren kennen. Terwijl Damian raketten bouwt en computers hackt, probeert hij op zijn eigen manier dichter bij zijn vader te komen. Maar hoe doe je dat bij iemand die dood is?

 Link naar Uitzending Gemist

18-01-2017, 2Doc, 22.55: Thank You for Playing (ug)

Als Ryan en Amy Green horen dat hun zoontje Joel terminale kanker heeft, zijn ze wanhopig. Vader Ryan zoekt naar een manier zijn emoties hanteerbaar te maken. Hij is videogame-ontwerper en hij vindt troost in het ontwerpen van een nieuwe game waarin hij de relatie met zijn zoontje onderzoekt. De filmmakers kijken mee hoe Ryan 'That Dragon, Cancer' ontwikkelt, zijn nieuwe videogame, en volgen de behandeling van de kleine Joel. De film laat op een ontroerende manier zien hoe technologie in de eenentwintigste eeuw kan helpen bij het verwerken van een trauma.

 Link naar Uitzending Gemist

18-12-2016, 2DOC, 21.05: Wit is ook een kleur (ug)

Sunny Bergman wil weten waarom veel witte mensen zich verongelijkt voelen als het over racisme en witte privileges gaat. Vooralsnog worden in het racismedebat de problemen gemakshalve neergelegd bij immigranten. Omdat ze niet goed zouden integreren, of bij lager opgeleide proteststemmers omdat zij er racistische denkbeelden op nahouden. Maar wat kleurt de blik van witte hoger opgeleiden van de 'elite', die het morele gelijk aan hun zijde denken te hebben en menen dat kleur er niet toe doet? Slagen zij erin om hun kinderen 'kleurenblind' op te voeden? Bergman neemt de proef op de som. In het 'black doll/white doll' experiment wordt gekeken naar de keuzes die kleuters maken tussen zwart en wit. De jonge deelnemertjes, nog niet getraind in het geven van sociaal wenselijke antwoorden, blijken ongeacht hun eigen kleur dezelfde keuzes te maken en stellen de witte pop stelselmatig boven de zwarte pop. Zo vindt bijvoorbeeld 75 procent de witte pop het slimste. Welke rol spelen onze westerse cultuur en beschavingsnormen in deze uitkomst?

 Link naar uitzending gemist

07-12-2016, NPO2, 21.15: Zembla; thuiszitters (ug)

Jesse is twaalf jaar en zit al sinds augustus noodgedwongen thuis. Hoewel slim genoeg, weigert de school hem toe te laten. Jesse is namelijk hoogbegaafd en heeft ernstige dyslexie en de school vindt dat hij in de klas teveel zorg vraagt. Met Jesse zijn er duizenden leerplichtige kinderen die in hetzelfde schuitje zitten, ze behoren tot het groeiende leger van de thuiszitters. Veel van hen staan niet eens meer op een school ingeschreven.

 Link naar uitzending gemist

22-11-2016, BNN, 22.35: Emma wil leven (ug)

Toen Emma twaalf jaar oud was kreeg ze de diagnose anorexia nervosa. Na zes jaar blijkt haar strijd gestreden. Sondevoeding hielp niet meer en ze kwam voor een keuze te staan. Ze kon opgenomen worden op de intensive care of nog een laatste keer proberen met eigen regie te herstellen in een kliniek in Portugal. Emma koos voor het laatste. In Portugal besluit zij haar leven vast te leggen op camera met de boodschap dat ze voor het leven kiest. Echter is de schade aan haar lichaam dusdanig groot, dat ze niet meer herstelt.

 Link naar Uitzending Gemist

06-11-2016, NPO2, 22.35: De Monitor; verwarde mensen (ug)

Sinds de bezuinigingen op de geestelijke gezondheidszorg neemt het aantal incidenten met verwarde mensen toe. Ruim 65.000 meldingen kwamen er in 2015 bij de politie binnen, een stijging van 65% ten opzichte van vijf jaar geleden. Wie zijn deze verwarde mensen, hoe worden ze begeleid en is de hulp die geboden wordt voldoende?

 Link naar Uitzending Gemist

12-10-2016, Zembla, 21.15: Op leven en dood (ug)

Een actuele documentaire over hoe het conflict tussen de ouders van Victor (9) en het UMCG zo ver heeft kunnen oplopen.

 Link naar uitzending gemist

26-09-2016, NPO2, 21.00: 2DOC; Roze Wolk (ug)

Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? Wat doet het met je als je na de geboorte van je kind geen liefde en connectie voelt en het gevoel hebt geen goede moeder te zijn? Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans maakte het zelf mee. Voor meer vrouwen moet dit herkenbaar zijn: een op de tien vrouwen lijdt aan postnatale depressie. Maar waarom is hier zo weinig over bekend? Het grote taboe dat om postnatale depressie hangt, weerhield haar ervan erover te praten. Om meer aandacht en begrip voor dit onderwerp te creëren, besloot ze er een film over te maken. In deze documentaire vertellen vier moeders op een openhartige en intieme manier vanuit hun eigen perspectief wat ze met hun jonge gezin en partner hebben meegemaakt of waar ze nog middenin zitten. Eindelijk kunnen ze hun hart luchten. Deze documentaire probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

 Link naar uitzending gemist

17-08-2016, RTL4, 21.30: Jo Frost op Tour in Nederland

Het gezin van Shenna en Tim uit Nijmegen is een grote chaos. De zesjarige dochter Tyra en driejarige zoon Chase luisteren niet, maken voortdurend ruzie en klimmen en klauteren door het piepkleine huisje. Moeder Shenna maakt de chaos compleet door het huisje vol te proppen met spullen.

31-07-2016, NPO3, 19.00: Een beter land (ug)

Op de bank zit in deze aflevering arts en feminist Aletta Jacobs, die Dorine vertelt over de ongelijkheid in haar eeuw. Als vrouw had Aletta geen stemrecht maar haar koetsier wel.

 Kijk op Uitzending Gemist

21-07-2016, NPO3, 21.00: Louis Theroux: A Different Brain? (ug)

Louis Theroux ontmoet verschillende mensen met niet aangeboren hersenletsel. Zij kampen met gedragsproblemen, spraakgebreken, agressie en remmingen. Hun dierbaren blijven ondanks alles van ze houden, maar makkelijk is anders.

 

Kijk op Uitzending Gemist

06-06-2016, NPO2, 22.55: Ger, mijn hoofd in eigen hand

In de documentaire schetst filmmaker Pim Giel een indrukwekkend portret van Ger van der Gaast. Ger heeft alzheimer en deze film brengt zijn kracht mooi in beeld. Hij is een inspirerende persoonlijkheid die met zijn dementie nog volop in het leven staat. Hij wil nuttig zijn voor de maatschappij en geeft daarom les aan een ROC. De leerlingen hangen aan zijn lippen. Inmiddels woont Ger in een verpleeghuis, maar dat neemt niet weg dat hij de regie over zijn leven wil behouden. De film toont hoe hij dit, samen met onder anderen zijn dochter, aanpakt.

06-06-2016, NPO2, 20.30: Vergeet mij niet

In de documentaire ‘2Doc: Vergeet mij niet’ volgt filmmaker Jan Jaap Kuiper de bevlogen leerkrachten en de directeur van basisschool “De verrekijker”. Zij worden met hun leerlingen dagelijks geconfronteerd met de consequenties van het Nederlandse asielbeleid.  Als de filmopnamen beginnen (in september 2014) zijn alle ouders van de leerlingen op OBS “De Verrekijker” in Katwijk uitgeprocedeerde asielzoekers. “De Verrekijker” probeert een normale basisschool te zijn waar kinderen goed onderwijs krijgen en onbezorgd kunnen spelen. Maar dat valt niet mee als regelmatig ’s morgens stoeltjes onbezet blijven, omdat een gezin is uitgezet of na de aankondiging van een uitzetting met onbekende bestemming is vertrokken. De situatie op school wordt nog ingewikkelder wanneer in de loop van het schooljaar een nieuwe groep kinderen uit het oorlogsgebied Syrië arriveert. Deze kinderen spreken nog geen Nederlands en zijn vaak getraumatiseerd door de oorlog en de vlucht naar Nederland.

05-06-2016, NPO2, 22.35: De Monitor

Sinds twee jaar is er de ‘participatiesamenleving’. Dat betekent dat we minder bij de overheid aan kunnen kloppen voor hulp en meer een beroep moeten doen op ons eigen netwerk. Zo moeten we ook steeds meer zelf voor naasten zorgen. Volgens

de laatste cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau zijn er maar liefst vier miljoen mantelzorgers, die zorgen voor hun familieleden, buren of vrienden. Ondertussen worden we steeds ouder en we werken langer door. Deskundigen verwachten dat de druk die mantelzorgers ervaren alleen maar zal toenemen omdat we steeds langer doorwerken. Het gaat dus om een probleem dat almaar groter lijkt te worden. Is dit allemaal nog te combineren? Wordt de druk op de mantelzorger niet te

groot? En vragen we niet teveel van werkgevers die steeds meer mantelzorgers de ruimte moeten geven?

Ondertussen kunnen mantelzorgers betaald worden uit een persoonsgebonden budget (pgb) van een naaste waar ze voor zorgen. Daar is veel discussie over, want is het dan nog wel mantelzorg? Moet er wel voor dit soort zorg betaald worden? Mantelzorgers die fulltime voor een naaste zorgen

geven aan dat zij volledig afhankelijk zijn van het pub. Zonder deze bijdrage kunnen zij niet leven. Daarnaast dragen ze aan dat zorg inkopen via het pub altijd nog duurder is dan mantelzorg waar een vergoeding tegenover staat. In de uitzending van de Monitor wordt hier dieper op ingegaan. Samen met Per Saldo voerde De Monitor een enquête uit onder ruim 2500 houders van een pgb om er achter te komen wat hun ervaringen zijn. Er zijn mantelzorgers die inmiddels besloten hebben om zich niet langer uit het pgb te laten betalen, omdat ze voor de mantelzorg die ze leveren moeten betalen. Ze moeten zoveel belasting betalen over het bedrag dat ze krijgen dat het ze meer kost dan dat ze er voor krijgen. De wereld van de mantelzorg: hoe houdbaar is het op deze manier?

05-06-2016, NPO2, 21.05: Kansen krijgen, kansen pakken

Kansen Krijgen Kansen Pakken volgt negen hoofdpersonen, waaronder een huisarts, een accountant, een marktkoopman, een jongerenwerker en een docent tijdens hun werk, met familie, in hun buurt, op school en thuis. Ze zijn in Nederland geboren en getogen, hebben tegenslagen overwonnen en kansen gepakt. Door hun achtergrond schakelen ze met gemak tussen verschillende culturen en identiteiten. Ze zijn Nederlander, maar ook Turk, Marokkaan, Ghanees, moslim, christen, atheïst, liberaal of socialist. Welke stappen hebben zij gezet? Hoe hebben zij barrières doorbroken en wat moesten zij daarvoor doen en laten? Naast de maatschappelijk geslaagde twintigers en dertigers van nu, kijken we terug in de tijd en laten we de historische context zien van de periode waarin onze hoofdpersonen en hun ouders opgroeiden.

25-05-2016, NPO2, 21.15: Zembla

In de vroege avond van 31 december 2015 springt Linda van Oosterbaan voor het oog van buiten spelende kinderen van de flat waarin ze woont. Ze overlijdt ter plekke. Linda had een borderline persoonlijkheidsstoornis en psychotische klachten. In het verleden is ze herhaaldelijk gedwongen opgenomen in psychiatrische instellingen. Sinds het voorjaar van 2015 wordt ze thuis behandeld door GGZ Breburg. De laatste weken van haar leven gaat het

heel erg slecht met Linda. Politie en ambulance moeten een paar keer per week voor haar uitrukken. Ze doet meerdere zelfmoordpogingen of dreigt daarmee. Ze rent zelfs een keer de snelweg op. Ze geeft bij GGZ Breburg regelmatig aan dat ze hulp nodig heeft en opgenomen wil worden. Ook haar

moeder en zus dringen daar veelvuldig op aan. Maar GGZ Breburg weigert. De instelling heeft besloten dat het voor Linda beter is als ze eigen verantwoordelijkheid neemt voor haar leven. Daarmee neemt GGZ Breburg bewust een risico. Sally (5) zag Linda vallen en slaapt sindsdien

slecht. Ook op school gaat het niet goed. In 2015 meldt de politie bijna zesenzestig duizend incidenten waarbij verwarde personen zijn betrokken. Sinds 2011 is een stijging van 65 procent gerapporteerd. Zembla onderzoekt: waar ligt de grens van de eigen verantwoordelijkheid die de

GGZ patiënten als Linda geeft? En wie is verantwoordelijk voor de maatschappelijke schade die ontstaat als de GGZ een psychiatrische patiënt niet wil opnemen?

25-05-2016, NPO1, 21.25: Geef om je hersenen

Thema avond: Vrijwel iedereen krijgt ooit te maken met een hersenaandoening. Dit heeft ontzettend veel impact op de patiënt en zijn of haar omgeving. Omdat veel problemen na hersenschade schuilgaan achter een heel gewoon uiterlijk, zijn ze voor de buitenwereld - in eerste instantie - vaak onzichtbaar. Dat kan tot veel onbegrip leiden. Met deze reden vertellen Anouk, Fenna, Evan en Robin hun persoonlijke verhaal. Ambassadeur van de Hartstichting, Jan Mulder, ondersteunt hen daarbij.  Meer begrip, sneller herstel en volledige genezing; dat is waar de Hersenstichting voor gaat!

11-05-2016, NPO1, 20.30: Zij houden Nederland in leven (ug)

Wanneer Isis weigert te eten, zoeken haar ouders wanhopig naar een oplossing. Het driejarig meisje is inmiddels opgenomen in een centrum voor behandeling van kinderen met een eetstoornis.

 

Kijk op Uitzending Gemist

10-05-2016, NPO3, 20.35: Verloren dochters (ug)

Anita de Wit zet zich al 10 jaar in voor de opvang van slachtoffers van Loverboys, maar het wrange is dat ze één meisje niet weet te redden; haar eigen dochter.

 

Kijk op Uitzending Gemist

09-05-2016, NPO2, 21.00: 2Doc: Wonderouders (ug)

Wonderouders. In vervolg op het aangrijpende Wonderkinderen komen in Wonderouders wederom ouders en hun kinderen aan het woord. Dit keer hebben echter de ouders een beperking en moeten de kinderen daarmee leven. “Een kind moet onbezorgd kind kunnen zijn”, een uitspraak die vaak gebruikt wordt als het om de opvoeding gaat, maar lukt dat ook als één van de ouders een geestelijke of lichamelijke beperking heeft? Het leven van de gezinnen uit Wonderouders kent tegenslagen en obstakels, maar de liefde voor elkaar overwint alles, of de ouders nu blind, spastisch of geestelijk gehandicapt zijn. Naast de aangrijpende levensverhalen toont Wonderouders vooral vechtlust, veerkracht en hoop en laat ieder verhaal een onvoorwaardelijke verbondenheid tussen ouder en kind zien.

 

Kijk op Uitzending Gemist

26-04-2016, NPO3, 21.10: Je zal het maar hebben (ug)

Tim ontmoet Nina (22). Deze vrolijke zangeres gaat door het leven met één kort armpje dat ze bijna niet kan bewegen. Het is een gevolg van een Spina Bifida, ofwel een open ruggetje bij haar geboorte. Daar is ze inmiddels redelijk overheen gegroeid. Ze woont nog thuis bij haar ouders in Kaatsheuvel en werkt als producer op een evenementenbureau. Ook gaat Tim op pad met Jelte (18). Hij kan heerlijk drummen, maar is sinds zijn hersentumor hartstikke doof. Op z'n zestiende krijgt Jelte last van een stekende hoofdpijn. Bij een controle blijkt er een hersentumor in zijn hoofd te zitten. Helaas gaat er bij de bestrijding iets mis. Hij krijgt een herseninfarct en werd daardoor doof. Sindsdien probeert hij zo goed mogelijk met zijn nieuwe handicap om te gaan.

 

Kijk op Uitzending Gemist

20-04-2016, NPO2, 21.15: Zembla (ug)

Er loopt een totaal verwarde jongen op blote voeten langs de snelweg. Hij is 21 jaar en zwaar psychotisch. Een levensgevaarlijke situatie. Zijn moeder is radeloos en wil dat Martijn gedwongen wordt opgenomen in een GGZ-kliniek en dat hij behandeld wordt voor zijn autisme en drugsverslaving. Hij is een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving. Maar de GGZ vindt de situatie niet ernstig genoeg. Bovendien wil de GGZ psychiatrische patiënten tegenwoordig zoveel mogelijk ambulant behandelen ofwel thuis. En dan volgen er jaren van wanhoop en ellende. Martijn sticht brand, valt zomaar mensen lastig op straat en is agressief. Uiteindelijk wordt Martijn toch gedwongen opgenomen door GGZ. Hij is dan 22 jaar. Moeder is

opgelucht: eindelijk hulp voor haar zoon. Maar in de GGZ-kliniek wordt het van kwaad tot erger. Martijn belandt van de ene crisis in de andere crisis, vliegt psychiaters aan en belandt regelmatig bont en blauw in de isoleercel. Volgens deskundigen is Martijn één van de vele ernstige zieke psychiatrische patiënten waar de GGZ zich geen raad mee lijkt te weten.

 

Kijk op Uitzending Gemist

17-04-2016, NPO2, 22.35: De Monitor (ug)

Door de participatiesamenleving moeten we allemaal meer bijdragen aan zorg voor naasten. Maar is dat niet teveel gevraagd? En werken de verplichte lesmethodes voor peuters en kleuters wel?

 

Kijk op Uitzending Gemist

13-04-2016, NPO2, 21.15: Zembla (ug)

Ook de achttienjarigen die naast hun verstandelijk beperking ernstige gedragsproblemen hebben en al jaren onder toezicht staan van jeugdzorg, mogen plotseling zelf hun eigen plan trekken. Maar deze achttienjarigen zijn in hun ontwikkeling vaak niet ouder dan twaalf, dertien jaar en nog helemaal niet klaar om op eigen benen te staan. Met als gevolg dat ze in no time de weg helemaal kwijt zijn. Prostitutie, criminaliteit, drugs, leven op straat.

Hulpverleners weten dat het mis gaat, maar kunnen niets doen. Voor de wet zijn deze jongeren volwassen, ze mogen zelf bepalen wat ze doen.

Zelfs als overduidelijk is dat ze zichzelf in de vernieling helpen.

Zembla onderzoekt wat er gebeurt als jongeren na een leven vol hulpverlening op hun achttiende aan hun lot worden overgelaten.

 

Kijk op Uitzending Gemist

12-04-2016, NPO3, 21.10: Je zal het maar hebben (ug)

Het verhaal van Leroy en Ivana. Leroy brak tijdens een ongelukkige val zijn nek, kreeg botkanker en vervolgens longkanker. Ivana heeft borderline, een persoonlijkheidsstoornis waardoor ze een laag zelfbeeld heeft. Ze kan moeilijk met emoties omgaan. Daarnaast heeft ze Asperger waardoor ze moeite heeft met veranderingen en snel in paniek raakt.

 

Kijk op Uitzending Gemist

06-04-2016, NPO2, 20.30: De laatste Downer (ug)

Sjoerd onderzoekt wat er eigenlijk klopt van het beeld van die ‘leuke downers’ op televisie. Hij wordt geconfronteerd met kinderen met een ernstige vorm van het downsyndroom. Lijden deze kinderen? En zou dit lijden hen bespaard moeten worden? Eveline onderzoekt wat downers nu wel en niet kunnen en vraagt zich af of haar langgekoesterde wens om zelfstandig te gaan wonen realistisch is. Sjoerd bezoekt een stel dat zwanger is van een kindje moet het downsyndroom. Welke keuze maken zij? En dan moet ook die heikele vraag beantwoord worden: zal in Nederland in afzienbare tijd echt de laatste downer geboren gaan worden?

 

Kijk op Uitzending Gemist

03-04-2016, NPO3, 19.25: Door de oren van Ellen (ug)

De 11-jarige Ellen praat niet met haar stem maar met haar handen, in gebarentaal, want ze is doof. Ellen moet kiezen naar welke middelbare school ze gaat.

Ze wil niet naar het doven internaat, zoals andere dove kinderen. Ze wil het liefst naar een gewone school of anders naar de school voor slechthorenden. Net als haar hartsvriendin Myrthe die slechthorend is.

Maar, zal ze daar worden toegelaten?

 

Kijk op Uitzending Gemist

30-03-2016, NPO2, 20.30: De laatste Downer (ug)

Deze keer belandt Sjoerd op de prestigieuze Amsterdam Fashionweek. Hier onderzoekt hij of er nog ruimte is voor imperfectie in een wereld waar alles extreem mooi en volmaakt moet zijn. Zal het Sjoerd lukken om Eveline als downmodel in een echte modeshow te laten meelopen? Of moeten downers juist wat perfecter gemaakt worden om nog mee te kunnen doen?

Eveline neemt de proef op de som: ze bezoekt een plastisch chirurg om te kijken wat hij voor haar kan doen. En ze ontmoet de vrouw die op jonge leeftijd al onder het mes ging om haar gezicht ‘normaler’ te maken.

 

Kijk op Uitzending Gemist

23-03-2016, NPO2, 20.25: De laatste Downer, deel 2 (ug)

Sjoerd onderzoekt of een downer zoals hij een betaalde baan kan krijgen. Zo kan hij eindelijk zijn eigen geld verdienen en is hij niet langer afhankelijk van zijn uitkering voor jonggehandicapten. En over geld

gesproken: in deze uitzending hangt voor het eerst een officieel prijskaartje aan de zorg voor downers. Blijven we als samenleving nog bereid die kosten te betalen? Ondertussen onderzoekt Eveline of zij zich misschien op een heel andere manier nuttig kan maken voor de samenleving.

 

Kijk op Uitzending Gemist

20-03-2016, NPO2, 22.35: Monitor de ADHD Epidemie (ug)

Scholen zetten ouders onder druk om hun kind ADHD-medicatie te geven. Volgens de Wet Passend Onderwijs moeten kinderen met gedragsproblemen zoveel mogelijk naar het reguliere onderwijs. Maar daar neemt de werkdruk toe door de komst van deze nieuwe groep kinderen. Gevolg is dat scholen ouders soms een ultimatum stellen: of medicatie, of uw kind gaat van school. De Monitor over de manier waarop scholen met de ADHD-epidemie omgaan. Volgens VMBO-leraar Boudewijn de Jong is er een relatie met de hoge werkdruk in het onderwijs. Dit zal volgens hem leiden tot een verminderende tolerantie voor druk gedrag. Dat docenten ouders onder druk zetten om hun kinderen te laten diagnosticeren of zelfs te medicaliseren, ziet De Jong dan ook als een noodkreet van het onderwijs.

 

Kijk op Uitzending Gemist

16-03-2016, NPO2, 20.25: De laatste Downer (ug)

Serie in vier afleveringen, deel 1: Eveline Kamperman onderzoekt samen met Sjoerd Fleur, die ook het Down-syndroom heeft, en presentator Jos de Jager de toekomst van Downers in ons land. Aanleiding zijn de groeiende medische mogelijkheden om het syndroom op te sporen tijdens de zwangerschap. Critici vrezen dat deze ontwikkeling zal leiden tot het verdwijnen van Downers en een samenleving creëert waarin alles wat niet voldoet aan de ideale norm niet meer geaccepteerd wordt.

 

Kijk op Uitzending Gemist

15-03-2016, NPO2, 22.55: Paradijs Glaswater (ug)

Marianne Schipaanboord is spastisch en doof en kan niet praten. Door haar handicaps leeft ze geïsoleerd van de buitenwereld maar haar wonderschone tekeningen getuigen van een rijke binnenwereld. In Paradijs Glaswater schetst regisseuse Fifi Visser het beeld van een meervoudig gehandicapte vrouw die communiceert via haar tekeningen. Door in de huid van de hoofdpersoon te kruipen ervaart de kijker hoe zij haar ogenschijnlijk lege en volkomen stille bestaan invult en beleeft. Een kleine, maar overrompelende geschiedenis van het Zeeuwse platteland, waar lichamelijke beperkingen nog niet zo heel lang geleden gewoon een straf van God waren.

 

Kijk op Uitzending Gemist

01-03-2016, NPO3, 21.20: Je zal het maar hebben (ug)

Tim ontmoet Jahmal (21) die door zuurstofgebrek tijdens de geboorte spastisch raakte in zijn benen. Hij is grotendeels aangewezen op een rolstoel. Ook gaat Tim op pad met Marike (27) die door kanker haar rechterborst verloor.

Haar cyclus werd noodgedwongen stopgezet waardoor ze nu al in de overgang is.

 

Kijk op Uitzending Gemist

28-02-2016, NPO2, 21.05: Tegenlicht (ug)

Het broeit op de universiteiten. Dat werd duidelijk toen afgelopen jaar studenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam het Maagdenhuis bezetten en protesteerden tegen het sterk toenemende rendementsdenken. Maar er werd weinig gesproken over hoe onderwijs en onderzoek er in de toekomst uit zou moeten zien. Hoe zou een toekomstbestendige universiteit er idealiter uit moeten zien? VPRO Tegenlicht verzamelde een aantal inspirerende voorbeelden.

 

Kijk op Uitzending Gemist

21-02-2016, NPO3, 19.25: Leven tussen twee huizen (ug)

Vijf jaar geleden zijn de ouders van Renée gescheiden. Renée kan zich niet veel meer herinneren, behalve dat ze slecht sliep en daarom een jaar naar een praatdokter is geweest. Renée vindt het reizen tussen de twee huizen nog wel eens lastig en heeft daarom een hele goede oplossing bedacht.

 

Kijk op Uitzending Gemist

21-02-2016, NPO2, 22.35: De kleuter onder druk (ug)

De werkdruk onder basisschooldocenten is alarmerend hoog, blijkt uit onderzoek van De Monitor. Het onderzoeksjournalistiek programma toont aan dat de vele administratie die docenten bijhouden, een belangrijke veroorzaker is van die werkdruk. Staatssecretaris Dekker heeft naar aanleiding van dit onderzoek laten weten dat leraren niet hoeven te administreren als dat niet tot beter onderwijs leidt. Maar leraren vragen zich af: Wat kan ik dan precies achterwege laten? Ondertussen krijgt De Monitor tientallen tips van kleuterleerkrachten die zich zorgen maken over het onderwijs aan jonge kinderen. Rode draad in de reacties: Kinderen moeten op te jonge leeftijd al te schools leren en te veel kunnen. En dat kan volgens tipgevers tot stress en gedragsproblematiek bij kinderen leiden. We krijgen meerdere tips van kleuterjuffen die het zo oneens zijn met deze gang van zaken, dat ze afscheid nemen van hun beroep. Waar veel leerkrachten moeite mee hebben, zijn de kleuterlesmethodes waar ze van het schoolbestuur verplicht mee moeten werken. Het accent zou te veel liggen op taal en rekenen en er zouden te veel testmomenten zijn waar de kinderen aan moeten deelnemen. Wat betekent dat voor de kwaliteit van het onderwijs en uiteindelijk voor de kleuters?

 

Kijk op Uitzending Gemist

17-02-2016, NPO2, 21.15: Zembla (ug)

Sharleyne is nog maar acht jaar als vorig jaar zomer een abrupt einde aan haar leven komt. Het meisje wordt midden in de nacht door een buurman levenloos aangetroffen, onderaan hun flat in Hoogeveen. Ze heeft een pyjamaatje aan en naast haar ligt een knuffel.

Sharleyne woonde samen met haar moeder op de tiende verdieping. Met haar vader heeft ze een omgangsregeling. Tot op de dag van vandaag is nog steeds niet duidelijk of het kind van de flat is gevallen, gesprongen of geduwd. Wel maakt de burgemeester meteen bekend dat het gezin al jaren bekend is bij de (jeugd)hulpverlening. Bij velen rijzen dan ook vragen:

wat was dan de rol van de hulpverlening? Wat was er met het gezin aan de hand? En hoe kan het, dat niemand dit drama heeft weten te voorkomen?

Donderdag 18 februari, NPO3, Verloren dochters. Al tien jaar lang zet Anita de Wit zich in voor slachtoffers van loverboys, door haar ‘vlinders’ genoemd. Ze vangt de meisjes op in het Vlinderhuis. Er is echter één meisje dat De Wit niet heeft kunnen redden: haar bloedeigen dochter, die helaas nog altijd werkzaam is in de prostitutie. Anita voelde zich als moeder alleen staan in de strijd en ze liep tegen bureaucratische muren op. Ze richtte de stichting StopLoverboysNu op om lotgenoten bij elkaar te brengen, voorlichting te geven over de werkwijze van loverboys en mensen te helpen de signalen eerder te zien.

Een portret van deze vrouw met een missie.

 

Kijk op Uitzending Gemist

16-02-2016, NPO2, 22.55: De strijd om het einde (ug)

Nederland was het allereerste land ter wereld dat een euthanasiewet invoerde. Over de lange politieke en juridische strijd die, op typisch Hollandse wijze, aan de invoering van de wet in 2002 voorafging, zendt de KRO-NCRV de documentaire De strijd om het einde uit. Aan de hand van uniek archiefmateriaal en gesprekken met vele betrokkenen laat de film de de dilemma’s en de controverses rond de totstandkoming van de euthanasiewet zien. Het startpunt van De strijd om het einde is de zaak Postma in 1973. De enorme verontwaardiging over de vervolging van een arts, die haar moeder euthanasie verleende, was de opmaat tot de invoering van de wet, bijna dertig jaar later. Ongekend openhartig vertellen politici, artsen, juristen en betrokkenen hun verhaal. Zoals activiste Klazien Sybrandy-Alberda, de allereerste voorvechtster van vrijwillige euthanasie. En hoofdrolspelers in roemruchte rechtszaken als die van huisarts Schoonheim, psychiater Chabot en Edward Brongersma, die belangrijke keerpunten markeren op weg naar de euthanasiewet. Over de angst van artsen, de nood en het lijden van gewone mensen, en juristen en rechters die de politiek de weg wijzen.

 

Kijk op Uitzending Gemist

14-02-2016, NPO2, 22.35: De Monitor (ug)

In de afgelopen tien jaar is het gebruik van ADHD-medicatie verviervoudigd. In Nederland slikken momenteel ruim 250 duizend mensen pillen tegen hyperactiviteit, impulsiviteit of een korte aandachtspanne. Is deze toename medisch gerechtvaardigd of zijn we doorgedraaid in het vaststellen van ADHD? In deze uitzending van De Monitor wordt gekeken naar het gebruik door kinderen.  Leraren, ouders en artsen geven hun  mening over het medicijn, voor- en tegenstanders. Op welke leeftijd wordt het voorgeschreven en hoe lang wordt het gebruikt? Wanneer krijg je het medicijn en welke medische conclusies moeten dan worden getrokken? En als het gebruik zo groot is, wordt er goed toezicht gehouden? Enkele tipgevers, ondermeer ouders, geven aan dat ze soms moeite hebben met hoe snel er door leraren wordt doorverwezen naar de huisarts of psycholoog.

Een druk kind heeft als snel ADHD. Hoe kan dat? En hoe snel wordt op medisch gebied dan ook de conclusie getrokken?

 

Kijk op Uitzending Gemist

26-01-2016, NPO2, 22.55: Zag je het maar (ug)

Laat je jongeren hun dromen najagen, terwijl je weet dat die vaak onhaalbaar zijn? Dat is het dilemma waar groepsleiders van een woongroep voor jongeren met een licht verstandelijke beperking (en gedragsproblemen) voor staan in de documentaire Zag je het maar. Groepsleider Lisanne (25): "Soms zien deze jongeren een toekomst voor zich die niet echt haalbaar is. Dan is het best lastig om iemand te moeten zeggen: dat gaat hem niet worden. Die keuze moeten wij maken: is het wel haalbaar, is het niet haalbaar?"

Andrew (19) accepteert de begeleiding maar moeilijk. Lisanne vreest dat hij op straat komt te staan als hij zo doorgaat. Haar collega Mirjam:

"En maar proberen en proberen. Je doet het omdat je het beste voor hem wil. Maar aan de ene kant ben je er zooo klaar mee. Dan kan je het nauwelijks opbrengen om hem te roepen voor het eten. En aan de andere kant breekt je hart als je zo’n jongen ziet." Lisanne en haar collega’s vechten voor een betere toekomst voor de jongeren in de woongroep, in de hoop dat zij een zo zelfstandig mogelijke plek in de samenleving vinden.

In Zag je het maar worden de groepsleiders een jaar lang gevolgd in de begeleiding van drie van de jongeren op de groep en de keuzes en dilemma’s waarvoor ze komen te staan.


Kijk op Uitzending Gemist

16-11-2015, NPO2, 20.25: Pijnlijk Bewijs (ug)

Is een blauwe plek bij een kind het gevolg van een valpartij of is er meer aan de hand? De Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM) doet onderzoek naar letsel bij kinderen wanneer er wordt getwijfeld of de toedracht van dat letsel wel klopt met het verhaal dat erover wordt verteld. Het forensisch onderzoek kan leiden tot het in beeld brengen van mishandeling of seksueel misbruik. Op die manier kan het bijdragen aan het vervolgen van een verdachte. Het kan ook juist de omgeving geruststellen als er een medische oorzaak of ongeluk wordt vastgesteld.

Pijnlijk Bewijs kijkt voor het eerst mee met de dagelijkse werkzaamheden van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling (FPKM). De documentaire geeft een unieke inkijk in het ingewikkelde werk van de medewerkers van de polikliniek, die na een melding van letsel het liefst zo snel mogelijk forensisch onderzoek doen. Door middel van het afnemen van sporen en praten met het kind op het moment dat het letsel nog ‘vers' is, hoopt de polikliniek de grootste kans te hebben om de oorzaak vast te kunnen stellen.

 

Kijk op Uitzending Gemist

14-10-2015, NPO2, 20.25: Louis Theroux Autism (ug)

In twintig jaar tijd is het aantal autistische kinderen enorm toegenomen; ongeveer één op de honderd kinderen krijgt de diagnose. Louis Theroux heeft een documentaire gemaakt over hoe gezinnen en scholen in Amerika daar mee omgaan. Louis reist voor de documentaire naar New Jersey, waar een van de meest innovatieve scholen voor autistische jongeren staat. Hij probeert uit te zoeken hoe de kinderen en hun familie autisme ervaren en hoe ze geholpen kunnen worden.

 

Kijk op Uitzending Gemist

12-10-2015, NPO2, 20.25: Babyluik (ug)

Ieder jaar worden in Nederland kinderen te vondeling gelegd. Vaak komt hulp te laat. Op 2 september 2014 opende in Papendrecht de eerste vondelingenkamer, waar wanhopige ouders hun pasgeboren baby anoniem kunnen afstaan.

Kijk op Uitzending Gemist

10-09-2015, NPO2, 24.00: Born in the USSR 28 Up. (ug)

In 1990 begon regisseur Sergei Miroshnichenko in de voormalige Sovjet-Unie aan zijn eigen variant op 7 Up. Dit in navolging van de befaamde documentaireserie 7 Up van Michael Apted, waarin Apted vanaf 1964 om de zeven jaar het leven van een aantal Britse kinderen volgt. Born in the USSR: 28 Up is de vierde serie in de Russische reeks. De hoofdpersonen, op hun zevende voor het eerst gefilmd, zijn geboren in een land dat niet meer bestaat als zij zeven jaar later gefilmd worden. Nu zijn ze volwassen en een aantal van hen woont in het buitenland. De transformatie van de voormalige Sovjet-Unie naar het moderne Rusland heeft een duidelijke weerslag op de ontwikkeling van de levens van de hoofdpersonen, die inmiddels 28 jaar zijn.

Kijk op Uitzending Gemist

08-09-2015, NPO2, 23.00: Te verlegen om woorden (ug)

Documentaire over mensen die de strijd aangaan met hun laaggeletterheid. Stap voor stap worden doelen bereikt en leiden kleine aangeleerde vaardigheden tot nieuwe mogelijkheden.

Kijk op Uitzending Gemist

11-08-15, NPO2, 22:45: 2DOC: Something better to come (ug)

Yula lijkt in bijna alles een doorsnee tiener: ze experimenteert met make-up, verandert haar haarkleur van blond naar rood en weer terug, proeft van drank en sigaretten en wordt voor het eerst verliefd. Bijna doorsnee, want haar leefomgeving is op zijn zachtst gezegd buitengewoon.

Yula woont op de grootste vuilstortplaats van Europa, nog geen twintig kilometer van het centrum van Moskou. Een buitenaards ogende plek, waar vrachtwagens en heftrucks dag en nacht af- en aanrijden om eindeloos afval te verplaatsen. Samen met haar moeder, een handvol andere kinderen, dronkaards en outcasts slijt Yula haar dagen rondscharrelend tussen het vuil. Op zoek naar eten, beschuttingsmateriaal en tijdverdrijf. Filmmaker Hanna Polak, die met haar korte, prijswinnende documentaire The Children of Leningradsky haar camera al richtte op de zwerfkinderen rond treinstation Leningradsky in Moskou, volgt Yula en haar lotgenoten al veertien jaar. Ze biechten haar op dat ze geen alternatief zien, dat ze zichzelf minder waard vinden dan honden. Dat hier mensen rondlopen die ooit dokters waren, piloten, vrachtwagenchauffeurs of pedagogen, dat het leven in het Rusland van Poetin keihard is. Maar altijd is daar Yula, die haar hoofd niet laat hangen, haar leven leeft en durft te blijven dromen van een eigen flatje.

Kijk op Uitzending Gemist

30-06-15, NPO3, 22:00: Louis Theroux - By reason of insanity (ug)

Forensic Hospitals Theroux’s documentary saw him visit Ohio’s state psychiatric Hospitals, spending time with patients who had committed crimes, sometimes violent, and had been found NGRI – not guilty by reason of insanity. The first episode of the two-part series saw him visit patients who were struggling to come to terms with their crimes, and the clinicians who interacted with them daily helping to make them safe. Louis met 39-year-old Jonathan, who had killed his father by stabbing him a reported 40 times while in the grip of a mental illness. He also spoke to Judith, a woman locked up after she had been accused of stabbing another woman on a bus with a pair of scissors. She had been diagnosed with paranoid schizophrenia, but did not believe she was mentally ill. While the subject matter was tough to watch, many viewers felt the documentary and Louis’ interview technique gave a ‘fascinating’ look into a mostly hidden world.


Kijk op Uitzending Gemist

18-06-15, NPO3, 22:00: America's Medicated Kids (ug)

Ook in Amerika speelt dit probleem, dat werd pijnlijk duidelijk tijdens de BBC documentaire die Louis Theroux laat in deze documentaire duidelijk zien dat veel ouders die geconfronteerd worden met opstandig gedrag van hun kinderen steeds vaker naar psychoactieve drugs grijpen en dat er 10-jarigen zijn met diagnoses van bipolaire stoornis tot ADHD. Zowel de medicatie als het diagnosticeren ligt in veel landen onder vuur. In Nederland is in iets meer dan vijftien jaar het aantal diagnoses ADHD meer dan verhonderdvoudigd.

Kijk op Uitzending Gemist

15-06-15, NPO2, 20:25: Naziha's Lente (ug)

De alleenstaande Naziha – ooit bestempeld als moeder van ‘een van de grootste Marokkaanse probleemgezinnen van Amsterdam’ – vecht voor haar vrijheid en die van haar tien kinderen. Negen jaar geleden scheidde Naziha van haar dertig jaar oudere man. Met vallen en opstaan probeerde ze vervolgens haar kinderen op het rechte pad te houden en hen een goede toekomst te bieden. Een gevecht tegen de lange arm van de geschiedenis, sociale controle uit de gemeenschap en zoons die willen dat ze zich meer gedraagt als andere Marokkaanse moeders. Tientallen hulpverleners kwamen over de vloer, archiefkasten vol dossiers zijn over het gezin geschreven. Nu, in de stilte na de storm, zijn de oudste zoons uit huis en is Naziha strijdlustiger dan ooit. Ze wil een vrij leven leiden waarin ze haar eigen keuzes mag maken en zich kan ontwikkelen. Ze wil koste wat kost dat haar enige dochter, haar jongste kind, wel vrij mag zijn. Wilskracht, moed en humor slepen haar erdoorheen. Haar openheid voelt als noodzaak. Maar net als het tij lijkt gekeerd, slaat het noodlot toe. Het normale rustige leven waarvan ze droomt, is opeens verder weg dan ooit. Naziha’s Lente, een film van Gülşah Doğan (Liefdeswinter), geeft een ontroerende en intieme inkijk in het leven van een Marokkaans-Nederlandse vrouw die de muur van schaamte wil doorbreken nu zij de regie over haar eigen leven terugpakt.

Kijk op Uitzending Gemist

02-06-15, NPO3, 21:25: Van de Straat (ug)

In deze serie helpt psycholoog Kas Stuyf jongeren die het niet voor elkaar krijgen iets van hun leven te maken. Ze komen in aanraking met justitie, maken hun opleiding niet af of lachen om een baan. Steeds weer vergooien ze eigenhandig hun kans op een toekomst. Sommige van deze jongeren hebben een psychische aandoening, anderen kampen met persoonlijke problemen of verslavingen. In deze zevende aflevering van Van de straat worstelt Jordy nog altijd met zijn belofte om naar een kliniek te gaan bij thuiskomst. Ook vindt hij het na het vertrek van zijn ouders moeilijk om zich nog in de groep te mengen. 

Kijk op Uitzending Gemist

26-05-15, NPO3, 21:25: Van de Straat (ug)

In het programma  ‘Van de Straat’ helpt psycholoog Kas Stuyf jongeren die het niet voor elkaar krijgen iets van hun leven te maken. Ze komen in aanraking met justitie, maken hun opleiding niet af of lachen om een baan. Steeds weer vergooien ze eigenhandig hun kans op een toekomst. Sommige van deze jongeren hebben een psychische aandoening, anderen kampen met persoonlijke problemen of verslavingen.

In acht afleveringen leren de vier jongeren tussen de 18 en 23 jaar de verantwoordelijkheid voor hun eigen leven te nemen. Op een locatie weg van hun vertrouwde omgeving gaan ze keihard aan zichzelf werken. Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom krijgen ze het niet voor elkaar om hun leven op de rails te zetten? Wat willen ze écht? Behalve de coaching van Kas Stuyf, geeft ook feedback uit de groep hen het nodige zelfinzicht.

In deze zesde aflevering van Van de straat is het tijd voor de gezinsopdrachten. Dat gaat niet bij alle gezinnen goed. Jordy en zijn ouders vinden het moeilijk om zijn beperking te scheiden van zijn verslaving. Dat maakt een dialoog vrijwel onmogelijk. Is de breuk tussen Jordy en zijn ouders nog wel te herstellen?

Kijk op Uitzending Gemist

17-05-15, NPO3, 22:50: Campus: vallend (ug)

Hoe zou het zijn om abrupt je bewustzijn kwijt te raken? De controle over je eigen lichaam en leven kwijt te zijn? Angst te voelen omdat een nieuwe aanval continue op de loer ligt? Regisseur Jef Monté weet hoe dit is, want hij kreeg op 29-jarige leeftijd epilepsie. Omdat de ziekte meer impact heeft dan alleen ‘vervelende’ aanvallen maakte hij de film ‘Vallend’ over Joyce, die hij leerde kennen in een epilepsiekliniek. Hoe gaat zij om met de impact van epilepsie op haar leven?

Kijk op Uitzending Gemist

30-04-15, NPO1, 20:25: Het brein door Erik Scherder (ug)

Het Brein is hot! Niemand weet dat beter te verwoorden dan de professor die graag op tafel staat: neuropsycholoog Erik Scherder. Hij is als hoogleraar verbonden aan de Vrije Universiteit en won meerdere keren de VU Onderwijsprijs. De jury schreef over hem: ”Hoe leuk de vorige avond ook was, hoe laat het ook is geworden, de colleges van Scherder sla je niet over.” In de reeks ‘Het Brein’ neemt hij ons in 3 colleges van 40 minuten mee in een reis door de wondere wereld van onze hersenen. Er zijn zoveel schitterende vragen over het functioneren van het brein en we staan er pas bij stil als bepaalde functies achteruit gaan of zelfs verloren gaan door hersenziekten en hersenletsel. Vanavond is het eerste college. College 2 volgt op 7 mei en college 3 wordt op 14 mei uitgezonden.

Kijk op Uitzending Gemist - deel 1

29-04-15, NPO2, 20:25: Zembla: Ouders van tegenwoordig (ug)

De ouders van tegenwoordig zitten met de handen in het haar omdat ze niet meer weten hoe ze moeten opvoeden. Of ze nu straffen of belonen, het maakt geen indruk op Lisa, Sophie, Luna, Bram en Daan. Ze hebben of krijgen toch alles wat hun hartje begeert. De moderne ouder wil geen machtsstrijd met zijn kind; liever beschouwen ze zoon of dochter als hun beste vriend of vriendin. Ze zetten hun kinderen zo op een voetstuk dat die gaan geloven dat ze de meest bijzondere personen op aarde zijn. Als zoon of dochter zich op school misdraagt, hoeft het kind zich niet te verantwoorden, maar gaat mama of papa bij de leraar verhaal halen. Deskundigen zijn bang dat de prinsen en prinsessen die op de achterbank van hockeytraining naar vioolles worden vervoerd, zullen uitgroeien tot een generatie narcisten. En ze waarschuwen ervoor dat deze kinderen niet zijn voorbereid op het echte leven. Nederlandse kinderen zijn de gelukkigste ter wereld, maar vallen daarna in een diep zwart gat. Uit onderzoek blijkt dat er nergens zoveel twintigers in therapie zijn voor depressie en burnout.

Kijk op Uitzending Gemist

23-04-15, NPO2, 24:00: Education, education (ug)

De economische vooruitgang in China en het idee dat hard werken tot resultaat leidt, heeft een verwachting gecreëerd dat je door middel van studie aan de armoede kunt ontsnappen. Maar om vier jaar collegegeld, ongeveer 1.900 euro per jaar, te kunnen betalen moet een Chinese familie die rond de armoedegrens leeft ruim zestig jaar sparen. Chinese ouders steken zich diep in de schulden om hun kind naar de universiteit te sturen, maar is het die hoge prijs waard? De realiteit leert dat diploma's, vertrouwen en ambitie niet genoeg zijn om een salaris op te leveren dat hoog genoeg is om de huur te betalen, laat staan de studieschulden af te lossen.

Kijk op Uitzending Gemist

22-04-15, NPO2, 20:25: Zembla: Thuiszitters (ug)

Jesse is twaalf jaar en zit al sinds augustus noodgedwongen thuis. Hoewel slim genoeg, weigert de school hem toe te laten. Jesse is namelijk autistisch en de school vindt dat hij in de klas teveel zorg vraagt. Met Jesse zijn er duizenden leerplichtige kinderen die in hetzelfde schuitje zitten, ze behoren tot het groeiende leger van de thuiszitters. Veel van hen staan niet eens meer op een school ingeschreven. Staatssecretaris Dekker heeft het probleem de oorlog verklaard, Jesse heeft recht op passend onderwijs. Scholen hebben sinds augustus vorig jaar een zorgplicht en moeten kinderen als Jesse binnen drie maanden een plek geven. Maar waarom gebeurt dat niet? Zembla onderzoekt de wereld van passend onderwijs en stuit op wanhopige ouders, machtige schoolbestuurders en een strijdlustige jurist die voor elk kind probeert af te dwingen waar het recht op heeft: onderwijs.

Kijk op Uitzending Gemist

20-04-15, NPO2, 20:25: 2Doc Citostress (ug)

Ieder jaar komen kinderen die in groep 8 zitten in een snelkookpan terecht. Ook hun ouders ontsnappen niet aan de druk van wat een cruciaal schooljaar is geworden. Toets na toets wordt afgenomen, met als belangrijkste testmoment de cito-eindtoets. Het begeerde doel is niet alleen een zo hoog mogelijke cito-score, maar ook de toelating tot de beste middelbare school, waarvoor vaak aanvullende eisen gelden. Deze documentaire laat zien hoe kinderen en ouders van twee zeer verschillende scholen in Rotterdam met deze druk omgaan.

Kijk op Uitzending Gemist

15-04-15, NPO2, 20:25: Zembla: Expertimenteren met patiënten (ug)

Vincent (47) lijdt aan ernstige psychoses en wordt al twintig jaar behandeld in de GGZ-kliniek van Heiloo. In augustus 2013 besloot de directie een nieuwe medicijncombinatie uit te testen, mits goedkeuring van de patiënten. Pas een jaar later hoorden Vincents ouders van het experiment. Ze trokken meteen aan de alarmbel, want volgens hen is hun zoon niet in staat om de gevolgen van de behandeling te overzien.

Kijk op Uitzending Gemist

13-04-15, NPO2, 20:25: 2 Doc (ug)

Na 30 jaar moeten Harry, Tiny en Sonja de instelling voor Beschermd Wonen in Capelle aan den IJssel verruilen voor een 55+ complex in een gewone woonwijk. In het kader van de participatiemaatschappij wordt er van hen verwacht op eigen benen te gaan staan. Maar kunnen ze dat? Is het verantwoord? En wat gebeurt er als het misgaat? Harry, Tiny en Sonja laten zien wat dit participeren in de praktijk betekent. Zij proberen zich zo goed en zo kwaad als het kan aan te passen aan de snelle veranderingen in de zorg. Het houdt onder andere in dat ze voor het eerst sinds lange tijd weer zelf koffie moeten zetten, boodschappen doen, schoonmaken, een nieuw lampje indraaien. Het houdt ook in dat ze een dagbesteding moeten regelen en contacten onderhouden om niet te vereenzamen. De een lukt dit beter dan de ander. Dus helpen ze elkaar.

Kijk op Uitzending Gemist

01-04-15, NPO2, 20:25: Zembla: Hoe vergaat het mensen die niet zelfredzaam zijn? (ug)

De maatschappij moet zich opmaken voor meer zelfredzaamheid, wil de overheid betaalbaar blijven, stelde premier Rutte vorige jaar. De overheid moet niet langer zorgen voor de burger, maar zorgen dat de burger de boel zelf kan regelen. Maar Liesbeth (57) kan de boel niet zelf regelen. Haar IQ is 66, wat betekent dat ze een denkniveau heeft van een achtjarige. Liesbeth heeft recht op een bijstandsuitkering, maar begrijpt niets van de aanvraagprocedure. Geen uitkering en dus oplopende schulden en dreigende huisuitzetting. Inmiddels heeft ze door hulp uit haar omgeving wel een uitkering. Om die te behouden moet ze de sociale dienst regelmatig ingewikkelde informatie verstrekken. Liefst digitaal, inloggen met de DigiD. En dan maakt Liesbeth veel fouten, ze begrijpt niet wat er staat.
In Nederland hebben zo'n twee miljoen mensen een lichte verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid (IQ tussen 50 en 85). Het aantal mensen die het zonder professionele begeleiding of hulp van de overheid het niet meer zelfstandig redden, stijgt volgens deskundigen explosief. Want de wereld wordt steeds sneller, complexer en digitaler. Zembla onderzoekt hoe het de mensen vergaat die niet zelfredzaam zijn.

Kijk op Uitzending Gemist

07-04-15, NPO3, 21:25: Van de Straat (ug)

De jongeren in ‘Van de Straat’ worstelen met verschillende problemen, die een geslaagde en gelukkige toekomst in de weg staan. Psycholoog Kas Stuyf helpt ze om hun leven weer op de rails te krijgen. De gemiste afleveringen kunnen hier worden bekeken.

05-04-15, NPO2, 22:15: Brandpunt Reporter (ug)

Münchhausen-by-proxy is een vorm kindermishandeling waarbij meestal de moeders hun kind ziek maken of beweren dat het ziek is. Artsen onderzoeken het kind maar kunnen niets vinden en herkennen in de meeste gevallen niet dat het om een verzonnen of aangebrachte ziekte gaat. De gevolgen kunnen enorm zijn: ingrijpende onderzoeken, zware medicatie, onnodige operaties. Kinderen verblijven niet zelden langdurig voor niets  in een ziekenhuis of komen in een rolstoel terecht. Zes procent van de kinderen overleeft het uiteindelijk niet. In Nederland schort het aan expertise en is er geen gecoördineerde aanpak of beleid rond Münchhausen-by-proxy. Deze vorm van kindermishandeling is lastig te bewijzen waardoor moeders vaak worden vrijgesproken en de kans op recidive is groot.

Kijk op Uitzending Gemist

23-03-15, NPO1, 22:10: Anita wordt opgenomen (ug)

In de laatste uitzending van Anita wordt Opgenomen mag Caroline (56) naar huis. Zij was ervan overtuigd dat haar buren haar terroriseerden met geluiden van gevloek en sirenes, maar beseft door haar opname in de kliniek dat het toch echt in haar hoofd zat. Het schoonmaken van de separeer wordt door de verpleging gedaan. Verpleegkundigen Geert en Vincent vertellen Anita hoe vies het daar binnen soms kan zijn. En hoe zou het zijn met Jur, en zijn broertje Leroy? Zijn ze echt hun knuffelcentrale gestart?

Kijk op Uitzending Gemist

18-03-15, NPO2, 22:15: Mijn vader, de Expat (ug)

'Mijn vader de Expat' vertelt het verhaal van de Marokkaanse gastarbeider Ali. Zijn zoon, Abdelkarim El-Fassi, interviewt zijn vader over zijn leven. Samen praten ze over het verleden, het heden en de toekomst. Nu Ali niet langer gast noch arbeider is komen er vele levensvragen op. Wel of niet emigreren? Wat verwacht hij van zijn kinderen? Hoe is zijn band met Nederland? Wat zijn de dromen en angsten? Dit zijn een paar van de vele vragen die Abdelkarim aan zijn vader stelt. Samen maken ze een rit langs de Marokkaanse kust, waar Ali terug blikt op een geslaagd leven. 

Kijk op Uitzending Gemist

16-03-15, NPO1, 22:10: Anita wordt opgenomen (ug)

Aan de ontbijttafel in Almere zit opeens een jongen die wel erg lijkt op een oude bekende van Anita. Jurs broer Leroy (24) is opgenomen in de kliniek met een psychose. Vandaag komt Jur op bezoek bij zijn kleine broertje.

In Hilversum gaat het niet goed met Marlies (26). Tijdens het spelen van een spelletje gaat ze ineens dissociëren, wat betekent dat ze volledig in zichzelf raakt en tijdelijk niet bereikbaar is voor anderen. Verpleegkundige Daniel schiet te hulp. En samen met Nelleke (54) doet Anita boodschappen. Alles lijkt goed te gaan, totdat ze ineens compleet in paniek raakt. 

Kijk op Uitzending Gemist

13-03-15, NPO2, 21:25: Witteman ontdekt (ug)

Doof geboren zijn en toch weer kunnen horen. Of blind zijn maar toch weer kunnen zien. Het is tegenwoordig een kwestie van een chip in je hoofd. Paul Witteman praat er over met neurochirurg Bon Verweij en met Jeroen Perk, die weer kan zien, en Vera van Dijk, die weer kan horen.

Kijk op Uitzending Gemist

08-03-15, NPO1, 22:05: Anita wordt opgenomen (ug)

Jur (27) heeft weer grip op de realiteit gekregen en daarom is hij naar een open afdeling geplaatst. Dit wil echter niet zeggen dat het goed met hem gaat.

Lees meer

03-03-15, NPO1, 22:10: Anita wordt opgenomen (ug)

 

In de zesdelige serie Anita wordt opgenomen hoor je de verhalen van de cliënten van een psychiatrische kliniek. De Meregaard in Almere en de Rembrandthof in Hilversum zijn de klinieken waar Anita Witzier een paar maanden heeft rondgelopen.

Het is voor het eerst dat de deuren van deze twee psychiatrische klinieken open gaan voor de media. Anita probeert te achterhalen wie de mensen zijn die er worden opgenomen en behandeld.

Kijk op Uitzending Gemist

19-02-15, NPO3, 21:05: Beschadigd (ug)

De 37-jarige Arnold is gelukkig getrouwd, heeft twee jonge kinderen en een baan. Wat bijna niemand weet is dat Arnold op dit moment één ding ontzettend mist: zichzelf snijden met mesjes. Toch is Arnold een jaar geleden vol overtuiging met het snijden gestopt. Pas daarna lukte het hem een echte vader voor zijn kinderen te zijn. Arnold: “Ik was er fysiek wel, maar emotioneel kon ik geen contact met ze maken”. De 25-jarige Kirsten is in haar jeugd seksueel misbruikt, ze heeft daardoor grote moeite om andere mensen te vertrouwen. Vrijwel wekelijks brengt Kirsten zichzelf tientallen ernstige verwondingen toe, maar dat doet ze tijdens dissociaties; ze weet dan tijdelijk niet wat ze doet. Als ze weer uit die dissociatie komt ziet ze pas wat ze zelf heeft aangericht.

Kijk op Uitzending Gemist

18-02-15, NPO2, 23:00: 2Doc - Misbruikte mannen (ug)

Na meer dan 50 jaar doorbreken ze hun zwijgen. In de documentaire ‘misbruikte mannen’ vertelt een groep slachtoffers van seksueel misbruik voor het eerst openhartig over wat hun door leden van de Rooms Katholieke "Broeders van Maastricht" is aangedaan.

Gezamenlijk zijn ze begonnen aan een ingewikkelde strijd voor genoegdoening.

Kijk op Uitzending Gemist

12-02-15, NPO3, 22:05: Beschadigd (ug)

Jezelf verwonden door snijden, branden of andere methodes, ook wel automutilatie genoemd, is het onderwerp dat centraal staat in de nieuwe serie Beschadigd op NPO 3. Behalve openhartige verhalen van patiënten komen ook de verklaringen van deskundigen en lotgenoten aan bod.

Dat sommige artsen van de spoedeisende hulp van ziekenhuizen weinig liefdevol met patiënten omgaan, wordt in de serie al snel duidelijk. De 33-jarige Cindy moest 47 hechtingen doorstaan zonder verdoving. Ook omstanders lijken weinig begrip te hebben. 'Heb je ruzie gehad met de kaasschaaf, ofzo?' is de vraag die Sanne regelmatig naar haar hoofd kreeg geslingerd. Op veertienjarige leeftijd begon ze met zichzelf te snijden; de littekens op haar armen gaan nooit meer weg.

Kijk op Uitzending Gemist

04-02-15, NPO2, 23:00: 2Doc: Azielzoeka's (ug)

Op Facebook noemen ze zichzelf ‘asielzoeka’s’: jongeren die als kind naar Nederland zijn gevlucht. Hun hele jeugd brachten ze door in asielzoekerscentra en nu hebben ze heimwee naar die tijd. Terwijl er in ons land een kille wind opstak over het vreemdelingenbeleid, was het AZC hun thuis.

In die afgesloten wereld hebben ze samen gespeeld, leefden ze dag en nacht samen, en ontstonden er hechte vriendschappen. Na jaren van onzekerheid komt dan eindelijk die langverwachte verblijfsvergunning. Ze verlaten het asielzoekerscentrum en komen terecht in een rijtjeshuis of op een flatje in Limburg, Noord-Holland of Overijssel. Opeens moeten ze ieder hun eigen weg zoeken, kilometers verwijderd van elkaar. Via sociale media overbruggen ze de afstand en delen ze hun hoop, humor en herinneringen met elkaar.

Kijk op Uitzending Gemist

02-02-15, NPO2, 20:25: 2Doc: 0,8 Ampère Geluk (ug)

 In de documentaire 0,8 Ampère Geluk wordt een aantal patiënten geportretteerd, die voor hun depressie of psychose behandeld worden met Elektro Convulsie Therapie (ECT). Saskia Gubbels laat zien hoe deze ongrijpbare ziektes de levens van de hoofdpersonen en hun families beheerst.

ECT lijkt voor hen een laatste strohalm, maar is ook nog steeds omgeven met vooroordelen. "Er komt een moment dat ik in de sneeuw ga liggen, want dit is geen leven. Dit is echt geen leven. Dit is dood." Dat zijn de eerste woorden van Lidwine in de documentaire 0,8 Ampère Geluk. Ernstig depressief en suïcidaal heeft ze alles geprobeerd om de neerwaartse spiraal waar ze in zat te doorbreken. Als laatste redmiddel kiest ze voor de Elektro Convulsie Therapie (ECT), 'shocktherapie' in de volksmond. Een therapie die vaak werkt maar nog altijd vooroordelen oproept en angst inboezemt. Regisseur Saskia Gubbels portretteert drie mensen die deze therapie ondergaan van heel nabij. Ze laat zien hoe een ongrijpbare ziekte hun leven en dat van hun omgeving volledig beheerst. Lukt het hen om aan de duisternis van hun depressie of psychose te ontsnappen? Zal de behandeling hen net dat beetje geluk schenken waar ze zo op hopen?

Kijk op Uitzending Gemist

01-02-15, NPO2, 21:00: Tegenlicht: De onderwijzer aan de macht (ug)

Hoe bereiden wij onze kinderen voor op de wereld van morgen? Een samenleving die voortdurend verandert, waarin zekerheden weg zijn gevallen en waarin een hoge mate van flexibiliteit nodig is? En hoe past de school in de maatschappij waarin zij straks werken, doorleren en nu al leren leven?

Er is een grote emancipatiebeweging op gang aan het komen in het onderwijs. Tegenlicht zoomt in op drie scholen waar bevlogen bestuurders, schoolleiders, leraren en betrokken ouders de 'vaste waarden’ van het onderwijs ter discussie stellen: de indeling in verschillende klassen en leerniveaus gebaseerd op gestandaardiseerde toetsen, de traditionele afbakening van de verschillende vakken terwijl de natuur en onze hersens dat onderscheid helemaal niet maken, schooltijden die meer verband lijken te houden met de CAO van de leraren dan de ontwikkeling van leerlingen. Kan dat niet anders? Hoe kun je elke leerling het onderwijs aanbieden dat het beste bij ze past? Volgens Arnold Jonk, hoofdinspecteur Primair Onderwijs, is er meer ruimte voor vernieuwing dan mensen vaak denken, want onderwijsvrijheid is een groot goed in Nederland.

Kijk op Uitzending Gemist

11-02-15, NPO 2, 20:25: Zembla: Levensgevaarlijke wetenschap (ug)

Ons land is de afgelopen jaren opgeschrikt door meerdere frauderende wetenschappers. De fraude van professor Diederik Stapel, die in 2011 een onderzoek naar vegetariërs verzint, slaat in als een bom. Amper twee maanden later wordt de Rotterdamse internist professor Don Poldermans ontslagen, ook wegens wetenschappelijk wangedrag. Na Poldermans ontslag staan ook zijn eerdere publicaties ter discussie. Door die studies zijn artsen wereldwijd zogenoemde bêtablokkers gaan voorschrijven ter preventie van een hartinfarct tijdens een operatie. Internationale vakgenoten hebben Don Poldermans er allang op gewezen dat er te weinig bewijs is voor het nut van die geneesmiddelen bij operaties. Maar daar werd niet naar geluisterd. Sommigen menen dat daardoor mogelijk honderdduizenden doden zijn te betreuren. Waarom kon Poldermans jarenlang doorgaan? Wat is er mis gegaan in het onderzoek naar zijn frauduleuze studies?

Kijk op Uitzending Gemist

10-02-15, NPO 3, 21:25: Je zal het maar hebben (ug)

Tim ontmoet Nina Snaphaan (22). Deze vrolijke zangeres gaat door het leven met één kort armpje dat ze bijna niet kan bewegen. Het is een gevolg van een Spina Bifida, ofwel een open ruggetje bij haar geboorte.

Daar is ze inmiddels redelijk overheen gegroeid. Ze woont nog thuis bij haar ouders in Kaatsheuvel en werkt als producer op een evenementenbureau. Daarnaast legt ze al haar gevoel in haar optredens als zangeres. Ook gaat Tim op pad met Jelte Boersma (18). Hij kan heerlijk drummen, maar is sinds zijn hersentumor uiterst doof. Op zijn zestiende krijgt Jelte last van een stekende hoofdpijn. Bij een controle blijkt er een hersentumor in zijn hoofd te zitten. Helaas gaat er bij de bestrijding iets mis. Hij krijgt een herseninfarct en wordt daardoor doof.

Kijk op Uitzending Gemist

09-02-15, NPO2, 20:25: De kleine wereld van Machteld Cosee (ug)

Toen Machteld achttien was hoorde ze dat ze aan een ziekte lijdt die haar uiteindelijk zowel doof als blind zal maken. Machteld, een jonge vrouw, getrouwd en moeder. Ze vraagt zich af: wie ben ik en wat doe ik er toe?

Iedereen zwijgt over het zwaard van Damocles dat boven haar hoofd hangt. In de vijf jaar die volgen wordt haar tweede kind geboren en ontstaan spanningen in haar relatie. Terwijl vriendinnen carrière maken en dynamische levens leven, wordt de wereld van Machteld steeds stiller, donkerder en kleiner.

Kijk op Uitzending Gemist

13-01-15, NPO3, 21:35: Je zal het maar hebben (ug)

Shanne Ebbeling: op haar vierde krijgt ze een aantal hersenbloedingen. Ze blijkt een cavernoom in haar hersenstam te hebben: een opeenhoping van bloedvaten. Ze wordt er succesvol aan geopereerd, maar dit blijkt niet afdoende.

Als Shanne 20 jaar is moet ze opnieuw onder het mes. De operatie redt haar leven maar heeft grote gevolgen. Ze is nu halfzijdig verlamd, heeft problemen met haar evenwicht en is definitief in een rolstoel beland. Sindsdien vecht ze dagelijks voor haar herstel. Koen Bosch is geboren met de aandoening achondroplasie. Deze groeistoornis zorgt ervoor dat zijn romp een normale lengte heeft, maar dat Koens armen en benen relatief korter zijn. Hij is daarom met zijn 1 meter 30 nét een stukje kleiner dan andere mensen van zijn leeftijd. Maar daar trekt hij zich vrij weinig van aan. Hij scheurt rond op zijn quad en is niet vies van een feestje op zijn tijd.

Kijk op Uitzending Gemist

16-12-14, Ned2, 23:00: Doc2: Opvoeden, 19 jaar later (ug)

 Negentien jaar geleden maakte Frans Bromet de serie Opvoeden (1995), waarin hij gezinnen aan de tand voelde over de perikelen rondom opgroeiende pubers.

Families waarbij de onderlinge verhoudingen op scherp kwamen te staan door het losmakingsproces van de tieners en het onvermogen van hun ouders hier adequaat mee om te gaan. De verlegen Lianne, destijds 14 jaar, die door haar strenggelovige ouders zonder eten naar bed werd gestuurd als zij bij het avondgebed geen ‘amen’ zei. Peter, toen 13 jaar, die zich de anti-autoritaire opvoedingsleer van Thomas Gordon moest laten welgevallen die zijn ouders in de praktijk brachten om in contact met hem te komen. In de serie werd – soms pijnlijk - duidelijk dat de manier van opvoeden door de ouders lag geworteld in een eigen jeugd vol onvermogen. Negentien jaar later zoekt Frans Bromet de hoofdpersonen van de serie op. Hoe kijken zij terug op de manier waarop zij zijn opgevoed? Welke invloed heeft dit op de wijze waarop zij nu met hun kinderen omgaan? Wat doen ze het hetzelfde, wat doen ze anders? En is het mogelijk om het anders te doen als dat haaks staat op wat je als kind zelf hebt meegemaakt?

Kijk op Uitzending Gemist

14-12-14, Ned2, 18:50: Focus, leven met autisme (ug)

Professor Uta Frith heeft haar leven gewijd aan onderzoek naar autisme. Ze vertelt over de bijzondere mensen die ze in al die jaren heeft ontmoet en laat zien hoe autistische mensen de wereld ervaren.

Kijk op Uitzending Gemist

02-12-14, Ned3, 21:20: Je zal het maar hebben (ug)

In deze aflevering ontmoet Tim de 28-jarige Roel. Hij heeft de ziekte van Marfan. Daardoor is zijn bindweefsel minder flexibel en scheurt het heel gemakkelijk. Roel ziet bijna niets en heeft voortdurend gewrichtspijn. Ook gaat Tim op pad met de 18-jarige Barbera. Door de aangeboren spierziekte Arthrogryposis Multiplex Congenita kan ze alleen haar hoofd en met veel ondersteuning wat vingers bewegen. Ondanks haar ziekte fladdert Barbera door het Leidse studentenleven.

Kijk op Uitzending Gemist

23-10-14, Ned2, 20:25: Zorgen om Zorg (ug)

In rap tempo sluiten verzorgingshuizen in Nederland de deuren. Ouderen moeten langer thuis blijven wonen en familie en vrienden mogen een handje helpen. Mevrouw Beijer is 91. Een paar keer per week doet ze de boodschappen voor een alleenstaande vriendin van 88, die dementerend is. 'Als ik het niet doe, dan verrekt ze. Maar ik ga er wel aan. Ze belt me ook de hele dag op. Stapelgek wordt ik er van!' Meneer Sijpestijn (84) verzorgt zijn vrouw. Ze is incontinent, suikerpatiënt en kan hooguit twee meter lopen. 'Ik was, ik strijk, ik kook, ik help haar op de wc, ik maak het huis schoon. Ik doe het graag, maar voor de toekomst hou ik mijn hart vast.'

Kijk op Uitzending Gemist

20-05-14, Ned3, 21.00: Over de streep (ug)

De KRO komt met een nieuw seizoen van Over de Streep, met zes nieuwe afleveringen, waarin telkens een andere middelbare school en de leerlingen centraal staan. Presentator Arie Boomsma volgt per aflevering een paar scholieren uit verschillende groepjes.

Kijk op Uitzending Gemist

12-05-14, Ned2, 20.55: Een goede plek voor Dex (ug)

Een goede plek voor Dex, volgt filmmaakster Nan Rosens de ouders van de meervoudig gehandicapte Dexter Budding (17), die al jaren noodgedwongen hun zoon volledig thuis verzorgen omdat hij zich in de reguliere zorg van crisis naar crisis sleepte. In het kielzog van de vastgeketende Brandon, zochten ook Dexters ouders begin 2011 de publiciteit. Om de noodklok te luiden dat het bij Brandon en Dexter niet om incidenten gaat, maar om een groep uiterst kwetsbare kinderen, waarvoor geen goede aanpak en geen goede plekken zijn in het Nederlandse zorgsysteem. Want sinds de rel rond Jolanda Venema in 1988, is er nog steeds geen oplossing voor complexe kinderen als Dexter. Hij is autistisch, zwaar verstandelijk beperkt, en vertoont zeer moeilijk verstaanbaar gedrag, waaronder dat hij zichzelf op zijn hoofd stompt. In de groepsgerichte opvang die ons zorgsysteem biedt, raakte Dexter voortdurend overprikkeld, waardoor hij steeds ongelukkiger en onhandelbaarder werd. Uiteindelijk besluiten zijn ouders, Mark en Josette Budding, allebei hun goed lopende bedrijven op te geven om zelf voor hem te gaan zorgen. Onder de hoede van zijn ouders wordt Dexter weer mens, maar Mark en Josette Budding weten dat ze dit zelf niet nog jaren vol gaan houden. De zorg voor Dexter is uitputtend, hij wordt steeds groter en sterker en er is voor hun zoon geen enkel toekomstperspectief waar ze zich aan vast kunnen houden.

Kijk op Uitzending Gemist

07-05-14, Ned2, 23.30: Het zit in de genen (ug)

In het Friese gezin van Jaap en Wieke de Jong komen 3 dochters ter wereld. Met het opgroeien doen hun ouders een emotionele ontdekking: de dochters kunnen absoluut niet meekomen in het reguliere onderwijs. Na onderzoek blijken ze als gevolg van een genetische afwijking verstandelijk beperkt te zijn. Beide ouders hebben grote moeite om dit onder ogen te zien. Tot overmaat van ramp laten de dorps- en kerkgemeenschap hen ook vallen… Waarom overkomt hun dit en hoe moeten ze hiermee verder? De film ‘Het zit in de genen’ vertelt het verhaal van dit gezin en over hun passie met het fokken en houden van paarden. Komen ze de crisis te boven?

Kijk op Uitzending Gemist

08-04-14, Ned2, 20.45: Altijd Wat (ug)

Op de geestelijke gezondheidszorg is de afgelopen jaren flink bezuinigd en een nieuwe bezuinigingsronde staat voor de deur. Het gevolg: minder therapie en meer medicatie. In hoeverre is het nog verantwoord om op hulp aan deze kwetsbare groep te bezuinigen? Altijd Wat legt deze vraag voor aan cliënten, psychiaters en therapeuten.

Kijk op Uitzending Gemist

06-04-14, Ned2, 21.10: Tegenlicht, het gretige brein (ug)

De menselijke beschaving ontwikkelt zich in een tempo dat simpelweg niet is bij te benen voor het trage proces dat biologische evolutie heet. Met als gevolg dat het brein nogal eens aanzet tot gedrag dat de overlevingskansen niet ten goede komt. In de prehistorie was het een uitstekend idee om stevig te tafelen, als de omstandigheden het toelieten. Je wist maar nooit wanneer het volgende maal langs kwam wandelen. Tegenwoordig levert zulk eetgedrag vooral overgewicht en dichtslibbende aderen op. Vechten of vluchten was in vroeger tijden een uitstekende reflex in gevaarlijke situaties, maar leidt in onze hypercompetitieve maatschappij tot veel stressgerelateerde ziekten. En oorlog was misschien functioneel in de tijd dat de mens in stammen leefde, maar is het in tijden van mondialisering niet vooral een verspilling van waardevolle middelen? Allemaal voorbeelden van een prehistorisch brein in de moderne tijd, aldus neuro-engineer Steve Potter in zijn recente essay Better Minds. De menselijke beschaving ontwikkelt zich in een tempo dat simpelweg niet is bij te benen voor het trage proces dat biologische evolutie heet. Met als gevolg dat het brein nogal eens aanzet tot gedrag dat de overlevingskansen niet ten goede komt.

Kijk op Uitzending Gemist

20-03-14, Ned3, 21.35: The Pitch (ug)

In Nederland hebben meer dan één miljoen mensen moeite met lezen en schrijven. Prinses Laurentien heeft de 'Stichting Lezen & Schrijven' tien jaar geleden opgericht met als doel iedereen in Nederland taalvaardig te maken. "Laaggeletterden vertellen me dat dagelijkse dingen heel lastig zijn, bijvoorbeeld een simpel formulier invullen of de bijsluiter van medicijnen lezen, laat staan dat ze gaan WhatsAppen. Ik ben heel benieuwd naar alle ideeën, naar de oplossingen waar de jongeren mee komen. Ik kijk vooral naar de creativiteit van deze oplossingen en het bereik ervan, maar ook of er interessante partijen bij betrokken zijn". Patrick Lodiers staat de kandidaten bij. "Het mooie aan jonge mensen is dat ze vaak een open vizier hebben, een niet getroebleerde kijk, een 'yes, we can!' mentaliteit", zegt Lodiers over de kandidaten. "Die kracht en energie los laten op grote bestaande problemen levert een uitvindersachtige zoektocht op met een unieke, briljante, soms teleurstellende, maar altijd verrassende uitkomst!

Kijk op Uitzending Gemist

06-03-14, Ned2, 21.25: Andere tijden (ug)

In de jaren '40 kwam de toen vierjarige Muus Grotenhuis terecht op een boerderij in het jeugddorp De Glind. Ze bleef er tot haar zestiende. Het dorp in de nabijheid van Barneveld was door de gereformeerde kerk speciaal gebouwd om kinderen op te vangen die niet thuis konden wonen. Boeren pachtten er grond onder de voorwaarde dat ze ook pleegkinderen in huis namen. Muus en andere kinderen vertellen over de zware tijd die ze doormaakten, bij boeren die tegen wil en dank de rol van opvoeders in de schoenen geschoven kregen.

Kijk op Uitzending Gemist

26-02-14, Ned2, 23.00: 2 Doc: Het kind heeft geen keus (ug)

Mag hij blijven of moet hij weer vertrekken? Het Noorse jongetje Rainer wordt direct na de geboorte in een pleeggezin geplaatst omdat zijn moeder niet in staat is voor hem te zorgen. De pleegouders verbinden zich aan de zorg voor langere tijd, totdat Rainer volwassen is. Na tweeënhalf jaar komt uit het niets de biologische vader opdagen die er bij toeval is achter gekomen dat hij een zoon heeft. De man heeft een sterke kinderwens en na een omgangsregeling volgt een verbeten strijd met de pleegouders over de voogdij van Rainer. Het kind heeft geen keus laat zien in welke onmogelijke positie hulpverleners van de kinderbescherming terecht kunnen komen. Ze moeten kiezen tussen de betrokken en liefdevolle pleegouders en de biologische vader. Tegelijkertijd wordt er besloten over de toekomst van een kind dat zelf geen keus heeft.

Kijk op Uitzending Gemist

Molendrift: Ubbo Emmiussingel 110 | 9711 BK Groningen | Tel: 050 - 318 51 42 | Fax: 050-312 89 90 | e-Mail